Shamballa Sun

Tibetan terriers

Ápolás / grooming

A tibeti terrier szőrápolása

 

Sokan beleszeretnek ebbe a csodálatos szőrmók kutyusba hiszen valóban igen megkapó jelenség. Kezdő kutyás talán bele sem gondol, hogy a látványos külső mögött micsoda munka van. Csak az vállalja tibetke tartását, aki tud időt szakítani az otthoni ápolására és időnként igénybe tudja venni szakember segítségét, mert a tibeti terrier alapos és rendszeres szőrápolást igénylő fajta.

Ahhoz, hogy a tibeti terrier mindig szép, elegáns legyen, a gazda és a kozmetikus összehangolt munkája szükséges. Ennél a fajtánál elengedhetetlen a folyamatos otthoni szőrápolás, és a rendszeres kozmetikai ellátás. Otthon kondicionáló-szer segítségével, kefével, fésűvel kell kezelni a szőrét. A kozmetikában pedig, a szakszerű aljszőr-kiszedés elengedhetetlen, főleg a coboly színváltozatnál.
Megfelelő gondozás nélkül a fajta szőre annyira össze tud állni, hogy kibontása komoly nehézségekkel járó kemény fizikai munka, mely megviseli a kutyát, és a kozmetikust is, érdemes ezt az állapotot elkerülni

Ahhoz, hogy mutatós, szép bundája lehessen, a "szőrös" kutyákat legalább heti kétszer alaposan át kell fésülni otthon is a szőrtípushoz illő kefével, fésűvel, és szőrkondicionáló spray segítségével. Szárazon soha ne fésüljük a hosszú szőrt, mert tönkremegy, töredezett lesz. Nem elég ezt csak a kozmetikusra bízni, mert a nagyon összeállt bundát sok esetben már csak levágni lehet. A bontás bármilyen szakszerűen és kiváló szerekkel végezzük, fájdalmas a kutyának, és nagyon időigényes nehéz feladat. A csomósodást rendszeres otthoni ápolással meg lehet előzni. Lehetőleg már a kölyök kutyát szoktassuk hozzá az asztalon való fésüléshez. Általában speciális kutyakefével kell a szőrzetet tincsenként minden irányból alaposan átkefélni. Fontos, hogy a kutya bőre a szőrt széthajtva mindenhol látható legyen. Ahol nem látunk a bőrig, ott összetapadt a szőr, bontani kell. Sokféle bontó spray is kapható már, ami nagyon megkönnyíti a munkát. AZ összetapadt szőr alatt befülledhet a bőr és különböző nehezen kezelhető bőrbetegségek léphetnek fel  Kritikus helyek a fül mögött, és a lábakon, valamint a mozgásnál egymással összeérő felületeknél vannak. A fésülködés hatékonyságát fémfésűvel ellenőrizhetjük. A nem túl sűrű fogú fésűnek mindenhol szaladnia kell a szőrben, és le kell érni vele a bőréig. Nagyon fontos, hogy ha a kutya megázik, száradás után feltétlenül teljesen ki kell kefélni, mert ilyenkor képződnek a legmakacsabb filcek. A fürdetés hosszú szőrű kutyáknál szakértelmet kíván, de sok gazdi meg tudja tanulni. A lényeg a szárítás, sehol ne maradjon vizes, hajszárítóval kell szárítani, és közben folyamatosan fésülni a kutyakefével. Csak az álljon neki saját kutyája fürdetésének aki megfelelően meg tudja szárítani, ki tudja fésülni, mert ellenkező esetben nagy kárt csinál a fürdetéssel a gazdi, a szőrzet összevattásodik kibontása nehezebb lesz. A tibeti terriert is legalább 6-8 hetente kozmetikushoz kell vinni.. A kozmetikában a szőrzet szakszerű átfésülése, ha szükséges bontása után speciális samponos fürdetés és szőrtípusnak megfelelő szőrkondicionáló szerrel való ápolás elengedhetetlen dolog, ha megfelelő szőrzetet szeretnénk a kutyán. Ilyenkor történik a fülpucolás, a fülszőr kiszedése, karomvágás és bűzmirigy-tisztítás is, melyek az ápolt kutyához hozzátartoznak. Amennyiben a gazdi nem tudja vagy nem akarja kedvencét otthon rendszeresen fésülni, sűrűbben kell kozmetikus segítségét igénybe venni

Azokat a tibetkéket, akiket kiállításra is szeretne vinni gazdájuk, fokozottabban kell ápolni. A gyönyörű elegáns bunda csak úgy érhető el, ha a kutya legalább 2 hetente megfelelő samponnal és kondicionálóval ki van fürdetve. Ez Magyarországon még sokaknak furcsán hangzik, de igényes külföldi tenyészetekben természetes dolog minden hosszú szőrű fajtánál. Semmi nem árt jobban a hosszú szőrnek, mint a piszok. A portól, sártól, latyaktól töredezett lesz a szőrzet, a kutya vakarózni kezd, és kiállításon tépett benyomást kelt. Tehát a versenykutyákat szezonon kívüli időszakban is minden alapos játék, réten rohangálás után a gazdának meg kellene fürdetni, és száradáskor kifésülni, valamint legalább havonta kozmetikushoz vinni és két kozmetikáztatás között legalább egyszer otthon szakszerűen megfürdetni. Megfelelő kozmetikumok és szerszámok használatával ez semmilyen károsodást nem okoz a szőrnek, viszont jótékony hatása a kiállítási eredményeken lemérhető. A megfelelő felkészítés hosszú idő összehangolt munkája, egy alkalomtól nem lehet csodát várni. Viszont a sok munka meghozza gyümölcsét, csodálatos látvány egy elegánsan libbenő tibetke csodálatos szőrköntösben.

 

Csóka Krisztina