Shamballa Sun

Tibetan terriers

Tibeti terrier

Milyen a Tibeti terrier személyisége?

Nagyon emberszeretők és vidámak. Egész életükön át megtartják kölyökkori vidámságukat.

 

Ugatósak a Tibeti terrierek?

Nem össze-vissza ugatósak. Akkor ugatnak figyelmeztetésképp, ha valami újat látnak vagy hallanak.

 

Hogyan reagál a Tibeti terrier idegenekre?

Nagyon család szeretőek, de idegenekkel szemben tartózkodóak vagy közömbösek lehetnek.

 

Milyen színű lehet egy Tibeti terrier?

A tibeti terrier sok színben létezik. Lehet fekete, fehér, szürke, coboly, arany, vörös és ezek kombinációja is előfordulhat. A Tibeti terrier az idő múlásával is változtatja a színét. A kölyökkori színük nem feltétlenül az, amilyen 2 évesen lesz.  Ez a fekete és fehér esetében nem igazán jellemző, inkább a coboly, vörös és arany hajlamos változni.

 

Mennyi a súlya egy felnőtt Tibeti terriernek?

Általánosságban a szukák kb. 8-10 kg, a kanok 11-14 kg körül vannak.

 

Vedlik a Tibeti terrier?

Úgy hullajtják a szőrüket, mint az ember a haját.

 

A tibeti terrier hipoallergén?

Mivel a szőrük inkább a hajhoz hasonlít, és nem vedlenek úgy, mint más fajták, így azoknak az embereknek, akik egyébként allergiásak a kutyára, nincs problémájuk a Tibeti terrierrel.

 

Milyen kozmetikázást igényel a Tibeti terrier?

Sok gazdi kölyökfazonra vágatja a Tibeti terriere szőrét, ami könnyebben kezelhető. Egyéb esetben nem igényel nyírást, mivel hosszúszőrű fajta. Leginkább kefe, fésű és fésülő spray szükséges az ápolásához.

 

Mennyire nehéz a Tibeti terrier szobatisztaságra szoktatása?

Nem nehéz a szobatisztaságra szoktatásuk, ha a gazdi szervezett és következetes. Követni kell az ütemtervet és figyelemmel lenni. 4 hónapos korukra sokat fejlődhetnek.

 

Mennyire aktív a Tibeti terrier? Mennyi mozgást igényel?

Nagyon alkalmazkodóak a mozgást illetően, azonban a kiskutyáknak napi rendszerességű mozgás, gyakorlás szükséges. Az idősebb Tibeti terriereknek elég egy nagy séta is.

 

Lakásban élők számára is megfelelő a Tibeti terrier?

Igen, ha rendszeresen, napi több alkalommal biztosítjuk a mozgási lehetőséget.

 

Tartható-e kertben a Tibeti terrier?

Én nem ajánlom, de vannak, akik kint tartják. Nem lehet kellemes egy hosszú szőrű fajtának a hidegben, fagyban vizes, sáros, havas lábakkal. Ha még le is mossa és megszárítja, akkor sem tart semeddig, ha utána kiengedi. A tibeti terrier egyébként is a gazda társaságában érzi jól magát.

 

Macskákkal és más állatokkal is kijön a Tibeti terrier?

Általában nincs probléma, ha együtt nevelkednek más állatokkal.

 

Szeret autóban utazni a Tibeti terrier?

Többnyire szeretnek autóban utazni, és örömmel elkísérnek bárhová.

 

Hogyan bírja a Tibeti terrier a nagy meleget és a hideget?

A nyári meleget és a fagyot is jól viselik, mivel szőrzetük szigetel, ezért nem ajánlatos lenyírni.

 

Tibetben a kis bozontos kutyákat szerencsehozónak, béketeremtőnek tartják, és igen becses ajándéknak számítanak. A terrier nevet igaztalanul viseli ez a fajta, sokkal inkább igazi pásztorkutyáról van szó, akinek bozontos fejében az intelligencia makacs önfejűséggel keveredik, igazi bohócos vérmérsékletet alkotva.

Egyre növekszik a tibeti terrier kedvelők tábora, így sok országban a tenyésztők némi aggodalommal figyelik ezt a tendenciát, ugyanis a borzas pásztorkutya eddig megtartotta eredeti egyéniségét, formáját, és nem lett belőle túltenyésztett fajta, de tetszetős külseje, ideális mérete miatt könnyen divatkutyává válhat.
A tibeti terrier története messzire visszanyúlik, de hogy mennyire messzire, az bizonytalan, az azonban biztos, hogy a tibeti felföldön már több mint 2500 éve voltak olyan kutyák, amelyek a mai tibeti terrierhez nagyon hasonlítottak. Kr. e. 800 körül már tudunk Tibetben kis testű hosszú szőrű kutyákról, amelyeket "Apso" néven említettek. Ez Tibetben olyasmit jelent, hogy "szőrrel fedett". A tibeti fennsíkon élő pásztornépeknek voltak kis apsóik, ugyanakkor nagytestű tibeti dogjaik is, amelyek együtt őrizték a marhacsordákat.
Az apsókból származott a nagyobb, négyzetes formájú típus, a későbbi tibeti terrier és a kisebb, megnyúltabb változat, a lhasa apso, amelyeket a lámakolostorokban tenyésztettek. A vidéki nomádok azonban nem fordítottak figyelmet a gondos tenyésztésre, így együtt éltek a különböző nagyságú és színű kutyák.

A tibeti terrier további történetében a buddhizmus is szerepet játszott. Mivel e vallás hívei hisznek a reinkarnációban, a buddhizmus tanítása szerint mindenfajta állat megölése és a velük való kereskedelem tilos. Ezért a kutyákat nem volt szabad eladni, hanem csak elajándékozni. A kínai Tang-dinasztia korából származó krónikák szerint ha valaki ajándékot ad át, egyben békés szándékát is kifejezi. Innen ered az, hogy a kis tibeti kutyákat szerencsehozónak,
vagy béketeremtőnek is nevezték.

A későbbi tudósításokból úgy tűnik, hogy a pásztorok és a lámakolostorok között a négylábúak rendszeres cseréje zajlott. A pásztorok a lámáknak a kicsi fehér és arany színű kölyköket ajándékozták, a lámák a pásztoroknak a tőlük kapott élelmiszerekért cserébe az ő nagyobb testű apsóikat adták.
Európában első ízben Marco Polo adott hírt a kis arany színű kutyákról, amelyeket Tibetben látott, és a Khan oroszlánjaihoz hasonlónak tartott. Ennek ellenére csak a XX. század elején jelent meg a borzas pásztorkutya Európában.

 

A fajta leválasztása 1934-ben

Sir Lionel Jacob 1901-ben megszerkesztette a "lhasa terrier" számára az első standardot, néhány évvel később pedig Dr. Agnes Grieg lerakta az első tibeti terrier tenyészet alapköveit. Egy indiai kórház vezetőjeként kapta első tibeti terrierjét egy gazdag kereskedőtől, hálából a feleségén végzett sikeres operációért.

1930-ban Dr. Grieg visszatért Angliába, és a további, Indiában szerzett kutyákkal elkezdte a tenyésztést "Ladkok", később "Lamleh" kennelnév alatt. 1934-ben megbízta a Kennel Klub a Tibetien Breed Assotiationt a két standard elkészítésével, amely szerint a lhasa apsót és a tibeti terriert két különböző fajtaként különítették el egymástól.
Manapság a tibeti terrier egyre kedveltebb mint kísérőkutya. Az emberhez való erős kötődése miatt nem szeret egyedül maradni, de jó alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy bárhova magunkkal vigyük. Nagyon gyerekszerető, iskolai táborozásoknál, kirándulásoknál, sporttúráknál remek kísérő. Temperamentumos, így minden kutyasportág űzésére alkalmas.
Alázatosan engedelmessé nevelni azonban nem lehet a tibeti terriert, ezért mindennél fontosabb nála az abszolút következetesség, különben ez az intelligens négylábú azt tesz a gazdával, amit csak akar.

Türelem és beleérző képesség elengedhetetlen a nevelésében. Minthogy eredetileg munkakutya, minden feladatnak örül, amit a családon belül kap. Gyorsan és nagy igyekezettel tanulja meg a különböző mutatványokat, gyakran valódi bohócként viselkedik, nagy golyószemeivel, sajátos mimikájával mókás frizurája alatt megnevetteti az embereket. Megvan bizony a veszélye annak, hogy az ember gyógyíthatatlanul a kutya charme-jának áldozata lesz, s ez a családon belüli ranglistán igen előkelő helyet biztosíthat a tibetinek.
Ismert a tibeti terriernek a fantasztikus mászóképessége, amelyet még tibeti pásztorkutya idejéből hozott magával, amikor a sziklás fennsíkon élt. A kerttulajdonosoknak ezért ajánlatos jó magas kerítést csinálni.
A kutya maga által választott feladatai közé tartozik a ház és a kert őrzése, de ezen a területen belül a bátor, borzas mackó sohasem lesz agresszív, ám öntudatosan megugat minden idegent. Ok nélkül azonban nem ugat, a házban alkalmazkodó és kiegyensúlyozottan nyugodt. Kis mérete miatt jól tartható lakásban.

Fajtatársaival és a többi állattal az egykori pásztorkutya nagyon jól összefér. Kíváncsian és nagyon tartózkodóan közelít meg mindent és mindenkit. Ennek ellenére minden kutya más és más egyéniség. Érdekes például a vízzel való viszonyuk. Némelyik tibeti szereti a vizet, és a gazda bánatára a sarat is, ezzel szemben mások minden tócsát kikerülnek, nehogy piszkosak legyenek.

A leendő gazdák számára jó tanács, hogy a hosszú szőrű bundát rendszeresen fésülni kell, hogy ne filcesedjen.
Aki ezt az önfejű négylábút jól tudja kezelni, és a szőrápolást is vállalja, egy igazán remek társat mondhat magáénak, ha szert tesz egy tibeti terrierre.

 

Krizsanyik Katalin

Rozsdás Halász Tibeti terrier kennel 

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE
Secrétariat Général : 13, Place Albert I. - B-6530 THUIN

FCI Standard Nr. 209./ 1998. 04.20. / D


FORDÍTÁS: Int. Klub Tibeti fajták részére


SZÁRMAZÁS:
 Tibet


VÉDNÖK:
 Nagy Britannia


AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA:
 1988. 08. 25.


ALKALMAZÁS:
 Kísérőkutya

FCI CSOPORT BEOSZTÁS: IX-es fajtacsoport Társasági - és kísérőkutya
Szekcio 5. Tibeti fajták
Munkavizsga nélkül


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
 Közepes nagyságú, robosztus, hosszúszőrű kutya kvadratikus sziluettel, igen határozott jelenség.


VISELKEDÉS/JELLEM (WESEN):
 Élénk, jóindulatú. Hűséges társ, sok megnyerő jellemvonással. Magától értetődően nyitott, éber, intelligens és bátor; nem heves és nem haragos. Az idegenekkel szemben tartózkodó.


FEJ:
 A fejet dús szőrzet takarja, mely a homlokon keresztül a szemek elé borul. Az állkapcson rövid, nem túlzottan kifejlődött szakáll található.


AGYKOPONYA: 

Koponya: Közepesen hosszú, nem széles és nem durva, a fülektől a szemek felé elkeskenyedő. A fülek között nem boltozatos és nem lapos.
Stop: Észrevehető, de nem túlzottan kifejezett stop.


ARCORRI RÉSZ:

Orrtükör: Fekete.
Fang: Erőteljes. A fang hossza a szemtől az orrhegyig és a szemtől a koponyaalapig azonos.
Fogazat: Az állkapocs jól fejlett. A fogiv enyhén ívelt, a fogak egyenletesen és merőlegesen illeszkednek az állkapocsba. Ollós vagy fordított ollósharapás.

Pofák: Ívelt járomcsont, de nem hangsúlyozott.
Szemek: Nagy, kerek, sem kidülledő, sem mélyen ülő. Egymástól elég távol illesztettek, sötétbarnák, a szemhéjak feketén pigmentáltak.
Fülek: Lelógók, a fejhez nem szorosan simuló. V-alakúak, nem túl nagyok, dúsan szőrrel borítottak.


TÖRZS:
 Jól izmolt, tömör és erőteljes. A hossza a martól a faroktőig azonos a mar magasságával.
Hát: Egyenes.
Ágyék: Rövid, enyhén ívelt.
Far: Egyenes.
Mellkas: Jól ívelt és hátraillesztett.


FAROK:
 Közepesen hosszú, meglehetősen magasan tűzött, vidáman a hátára kunkorodva hordja. Gazdagon szőrrel borított. A farok hegyénél egy enyhe törés gyakran előfordul, ez megengedett.


VÉGTAGOK:


ELÜLSő VÉGTAGOK:
 Dús szőrrel borítottak. A lábak egyenesek és párhuzamosak.
Lapocka: Ferdén hátra illesztett.
Elülső lábközép: Enyhén ferdére állított.


HÁTULSÓ VÉGTAGOK:
 Dúsan szőrrel borítottak.
Térd: Jól szögelt.
Csánk: Mélyen illesztett.


MANCSOK:
 Nagy, kerek, az ujjak és a talppárnák között gazdagon szőrrel fedett. Lapos, a talppárnákon állók, a mancsok nem boltozatosak.

MOZGÁS: Lendületes, nyújtott, a hátulsó végtagokban jó tolóerő. Lépésben és ügetésben vonalon való mozgás.


SZŐRTAKARÓ


SZŐR:
 A szőrzet kettős. Az aljszőr finom és gyapjas. A fedőszőr dús, finom, de nem selymes vagy gyapjas. Hosszú, sima vagy hullámos, de nem göndör.


SZÍN:
 Fehér, arany, krém, szürke vagy füstszínű, fekete, két-vagy háromszínű. Tulajdonképpen minden szín megengedett, kivéve a csokoládét és a májbarnát.


NAGYSÁG:
 a marmagasság : Kanok 35,6 - 40,6 cm
Szukák valamivel kisebbek


HIBÁK:
 Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


MEGJEGYZÉS.:
 A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Fordította :  Kalo  Mária

 

 

 

Tibetan Terrier Breed Standard

Non-sporting Group

 

The Tibetan Terrier evolved over many centuries, surviving in Tibet’s extreme climate and difficult terrain. The breed developed a protective double coat, compact size, unique foot construction, and great agility. The Tibetan Terrier served as a steadfast, devoted companion in all of his owner’s endeavors.

General Appearance
The Tibetan Terrier is a medium-sized dog, profusely coated, of powerful build, and square in proportion. A fall of hair covers the eyes and foreface. The well-feathered tail curls up and falls forward over the back. The feet are large, flat, and round in shape producing a snowshoe effect that provides traction. The Tibetan Terrier is well balanced and capable of both strong and efficient movement. The Tibetan Terrier is shown as naturally as possible.

Head
Skull--Medium length neither broad nor coarse. The length from the eye to the tip of the nose is equal to the length from eye to the occiput. The skull narrows slightly from ear to eye. It is not domed but not absolutely flat between the ears. The head is well furnished with long hair, falling forward over the eyes and foreface. The cheekbones are curved but not so overdeveloped as to bulge. Muzzle--The lower jaw has a small amount of beard.Stop--There is marked stop but not exaggerated. Nose--Black. Teeth--White, strong and evenly placed. There is a distinct curve in the jaws between the canines. A tight scissors bite, a tight reverse scissors bite or a level bite are equally acceptable. A slightly undershot bite is acceptable.

Eyes-- Large, set fairly wide apart, dark brown and may appear black in color, neither prominent nor sunken. Eye rims are dark in color. Ears--Pendant, falling not too close to the head, heavily feathered with a "V" shaped leather proportionate to the head.

Faults--Weak pointed muzzle. Any color other than a black nose. Overshot bite or a very undershot bite or a wry mouth. Long narrow head. Lack of fall over the eyes and foreface.

Neck and Body
Neck-- Length proportionate to the body and head. Body--Compact, square and strong, capable of both speed and endurance. Topline--The back is level in motion. Chest--Heavily furnished. The brisket extends downward to the top of the elbow in the mature Tibetan Terrier. Ribs--The body is well ribbed up and never cloddy or coarse. The rib cage is not too wide across the chest and narrows slightly to permit the forelegs to work free at the sides. Loin--Slightly arched. Tail--Medium length, heavily furnished, set on fairly high and falls forward over the back, may curl to either side. There may be a kink near the tip.

Forequarters 
Shoulders--Sloping, well muscled and well laid back. Legs--Straight and strong when viewed from the front. Heavily furnished. The vertical distance from the withers to the elbow equals the distance from the elbows to the ground. Feet--The feet of the Tibetan Terrier are unique in form among dogs. They are large, flat, and round in shape producing a snowshoe effect that provides traction. The pads are thick and strong. They are heavily furnished with hair between the toes and pads. Hair between the toes and pads may be trimmed level with the underside of the pads for health reasons. The dog should stand well down on its pads. Dewclaws--May be removed.

Hindquarters 
Legs--Well furnished, with well bent stifles and the hind legs are slightly longer than the forelegs. Thighs--Relatively broad and well muscled. Hocks--Low set and turn neither in nor out. Feet--Same as forefeet.Dewclaws May be removed.

Coat 
Double coat. Undercoat is soft and woolly. Outer coat is profuse and fine but never silky or woolly. May be wavy or straight. Coat is long but should not hang to the ground. When standing on a hard surface an area of light should be seen under the dog. The coat of puppies is shorter, single and often has a softer texture than that of adults. A natural part is often present over the neck and back. Fault--Lack of double coat in adults. Sculpturing, scissoring, stripping or shaving are totally contrary to breed type and are serious faults.

Color
Any color or combination of colors including white are acceptable to the breed. There are no preferred colors or combinations of colors.

Gait
The Tibetan Terrier has a free, effortless stride with good reach in front and flexibility in the rear allowing full extension. When gaiting the hind legs should go neither inside nor outside the front legs but should move on the same track approaching single tracking when the dog is moved at a fast trot. The dog with the correct foot and leg construction moves with elasticity and drive indicating that the dog is capable of great agility as well as endurance.

Size 
Average weight is 20 to 24 pounds, but the weight range may be 18 to 30 pounds. Proportion of weight to height is far more important than specific weight and should reflect a well-balanced square dog. The average height in dogs is 15 to 16 inches, bitches slightly smaller. The length, measured from the point of shoulder to the root of tail, is equal to the height measured from the highest point of the withers to the ground. Faults--Any height above 17 inches or below 14 inches.

Temperament
The Tibetan Terrier is highly intelligent, sensitive, loyal, devoted and affectionate. The breed may be cautious or reserved. Fault--Extreme shyness.

Approved March 10, 1987

http://www.akc.org/breeds/tibetan_terrier/#pt3